Takový malý tip na perníčky s marcipánem

Celá naše rodina miluje perníčky. Každý rok jsou nezbytnou součástí našeho času adventního i samotných Vánoc. Dělám je několikrát do roka i pro pár přátel a velmi ráda. Minulý rok na Vánoce cestovaly i do Anglie, Ameriky a do Thajska. Letos jsme jimi potěšili lékaře a sestry tady v nemocnici.  Jestli jste ještě nezadělali těsto, můžete vyzkoušet 😊

Budete potřebovat

Medový marcipán

Připravujte 3 dny dopředu. Budete potřebovat 700 g celých neloupaných či loupaných mandlí a 300 g medu. Nejdříve si nahřejte med. Stačí, když ho přivedete k varu a hned stáhnete.  Mandle pomelte v blenderu (můžete koupit rovnou mouku) a postupně přidávejte med, až je hmota pevná, ale ještě stále trochu lepí. Nesmí téct a nesmí se ani drolit. Je lepší, když bude měkčí než tvrdší, tuhne i v lednici a pak byste ji nemuseli vyválet. Poté ji zabalím do potravinové folie a nechám v lednici 3 dny dozrát. Klidně použijte jakékoliv ořechy. Běžně ji dělám i ze slaných a sladkých pistácií, lískáčů nebo vlašáků.

Po upečení perníčků vyválím marcipán na silikonové podložce nebo mezi 2 vrstvami pečícího papíru. Pro snadnější manipulaci ho můžete podsypávat moučkovým cukrem nebo škrobovou moučkou KUZU. Pak už jen vypichuji tvary a lepím na upečené perníčky.

Perníkové těsto

750 g hladké celozrnné žitné mouky

900 g medu

Cca 20 g perníkové koření (5 kuliček pepře, 1 1/2 lžička mleté skořice, 7 hvězdiček badyánu, 1 lžíce fenyklových semínek, 1 lžička celého anýzu, 20 kuliček nového koření, 10 kousků hřebíčku, půl lžičky mletého zázvoru a pokud máte rádi, přidejte 3 semínka kardamomu, špetka soli). Každý má rád jiné koření, určitě si časem vyladíte tu vlastní chuť.

4 žloutky

½ lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

1lžička jedlé sody

Nejdříve si připravím koření. Vše smíchám a dám do blenderu pomlít. Trvá to zhruba 2 minuty. Koření neprosívám, občasné kousky nám nijak nevadí. V tu vteřinu se seběhne celá rodina a každý rok jsme stejně omámeni tím kouzlem anýzové vůně.

Pak si dám nahřát med. Ihned, jak začne bublat, ho stáhnu z plotny. Tento postup se používá kvůli tomu, že i med obsahuje podíl sacharózy a ta má tendenci zpátky krystalizovat, což by mělo za následek tvrdnutí perníku. Proto se rozvolňují její vazby ohřátím. Do robotu si připravím horký med a postupně při hnětení přidávám mouku, pak hned koření. Hmotu nechám hnětací metlou pořádně spojit. Vznikne pasta spíše než těsto, ale to je v pořádku. Pastu nechám zchladnout, buď venku nebo ji míchám v robotu na nejmenší stupeň. Těsto hlídám a při teplotě cca 50 °C s ním můžu znovu pracovat. Nesmí být na dotek studené ani vroucí, sahejte do středu těsta a občas ho promíchejte, pokud to nenecháte dělat robot. Klidně od těsta odběhnu na 2 hodiny a pak je vše, jak má být.

Když je těsto zchladlé, vmíchám postupně žloutky. Nakonec dám sodu a vinný prášek. Když dáte první žloutky, těsto ještě zchladíte a soda s práškem nebudou hned reagovat, nechají si to až do trouby. Těsto nebude pevné (záleží na savosti mouky, což ovlivňuje její vlhkost, zralost i kvalita zrn), nelekejte se. Nepřidávejte mouku navíc. Připravte si potravinovou folii (2 pruhy do kříže) a vyndejte na ně těsto z kotlíku/mísy. Těsto zabalte a nechte na lince úplně zchladnout. Pak ho dejte do lednice alespoň na 1 hodinu, sami uvidíte, jak bude tuhnout.

No a pak už těsto válejte a vypichujte tvary, které tradičně používáte. Perníčky peču v horkovzdušné troubě na 155 °C cca 8 minut jen do růžova. V klasické troubě přidejte na 170°C. Perníčky ale hlídejte, každá trouba je jiná a jen Vy máte cit pro tu svou. 

Až se perníčky upečou, nejdříve ztvrdnou. Do několika hodin ale přijmou vlhkost z okolí a krásně změknou. Můžete je nechat 3 týdny odležet při minimální vlhkosti 70 %. Tady se běžně přidává jablíčko, ale pozor, pokud to uděláte, zabalte ho do alobalu tak, aby se jeho dřeň nedotýkala perníčků, mohly by zplesnivět. Pak je můžete tradičně ozdobit cukrovou polevou. Já je ovšem zdobím medovým marcipánem. Vyválím ho, vypichuji stejné tvary jako mají perníčky. Perníčky potřu trochou vody a marcipán nalepím. Perníčky jsou díky medu a vodě velmi rychle měkké, tak je můžete připravovat i těsně před Vánoci. Já mám raději perník vyzrálý, proto ho dělám už po první adventní neděli. Pokud chcete, aby Vám perníčky zůstaly dlouho měkké, i několik měsíců, zabalte je po trošce do celofánových sáčků.

Dobrou chuť a mnoho radosti přejeme. Týna a Tom

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *